tirsdag 28. juli 2020

Smerter i legg

Smerter i legg

Hvorfor får jeg smerter i legg ved gange og gåturer? Den vanligste årsaken til smerter i legg og legger ved gange og gåturer er stramme leggmuskler og at belastningen overstiger din kapasitetsgrense. Regelmessig trening og gradvis oppbygging av belastning kan forhindre slike leggsmerter. Noen ganger kan smerter i leggen skrive seg fra en lidelse i kneet, hoften eller ryggen. Du forteller om leggsmerter som er verst ved gange, og som oppstod plutselig for en drøy uke siden.


Smerter i legg

Det mest typiske tegn på en senebetennelse er at det oppstår smerter i muskelen og dens sene som følge av en eller annen overbelastning. Senebetennelser i leggen er ikke uvanlige. Blant dem som hyppigst får slike senebetennelser, er idrettsutøvere og da særlig løpere.


Sykdommer i andre deler av muskel-skjelett-systemet enn leggen kan også bidra til at det oppstår smerter i leggen. Også skiveprolaps i ryggen kan føre til smerter i leggen. Før jeg ramser opp de ulike risikofaktorene er det viktig å påpeke at du ikke nødvendigvis er i faresonen dersom du for eksempel kun tar P-piller.


Smerter i legg

Man må selvfølgelig se alle faktorene i sammenheng. Som du kanskje vil legge merke til, er det mye du selv kan gjøre for å holde deg utenfor risikosonen. Pasienter med langvarige smerter i legg er veldig vanlig, og mange oppsøker helsevesenet for behandling. Dersom en er sikker på diagnosen bør et behandlingskonsept ta utgangspunkt i sannsynlige.


Blodpropp i leggen er akutt innsettende, med rø øm og spent legg , ofte med feber. Ved blodpropp i leggen er det en rekke mulige symptomer. Ensidig hevelse forekommer alltid. De typiske betennelsestegnene som smerte, varme og rødhet er ofte tilstede, men ikke alltid. Disse symptomene er ofte ledsaget av feber.


Dersom en slik propp rives løs og finner veien til lungene, kan det fort bli alvorlig. Tegn på lungeemboli kan være smerter i brystet, pustevansker, svimmelhet og besvimelse. Typiske symptomer kan være hevelse, misfarget hu eksem, sårdannelse, hudkløe, smerter og tyngdefornemmelse i benet.


Har variert litt fra dag til dag om hvor vondt det har vært, men de siste dagene har det vært ille. Han beskriver det som sårhet og svie i musklene. Blir ikke bedre av massasje.


Vondt uansett om han bruker beina eller er i ro, uavhengig a. Du blir i hvert fall ikke bedre i leggene av å kjøre med smerter. Kroppen har jo kun få måter å si fra om ting og tang i systemet og smerter er den viktigste av de. Lytt til kroppen, men prøv å ha det så morsomt som mulig. Hvis du går til fysioterapeut, gå til en privat klinikk.


Akuttskadebehandling legg. Les og se video om hvordan akutte leggskader skal behandles. Sjekk ut hvilket utstyr utøvere, trenere og foreldre bør ha med på trening og konkurranser. Kroniske smerter i korsrygg Nevropatiske smerter ved diabetes Langvarige smerter etter operasjon Postherpetisk nevralgi Hva er polynevropati?


Typisk smerter ved gange i trapp, huksitting (både opp og ned), bilkjøring, følelse av at patella har haket seg fast ved sitting over lengre tid (Kinosyndrom). Oftest uten palpatoriske funn. Smerter foran i kneet. Nytt eller tidligere traume. Meniskruptur, ruptur av kollateralligament eller korsbåndsskade.


Jeg har hatt vondt i venstre legg siden onsdag. Trodde først det bare var fordi jeg var sliten etter første saltrening (Friskis og svettis) onsdag kvel men det har fortsatt. Det gjør litt vondt nesten hele tiden, en svak svie, nesten slik jeg husker vekstverk var da jeg var barn, eller som når. Compartment er en engelsk betegnelse, og i Norge brukes den fornorskede skrivemåten kompartment. Kompartmentsyndrom høres kanskje ut som noe som er farlig og som ikke går over, men da er det viktig å huske på at ordet syndrom simpelthen betyr en samling symptomer og tegn som til sammen danner en tilstand.


Smerter i legg

Nummenhet og prikking i beinet er også vanlig. Plagene blir gjerne mer fremtredende jo mer komfortabelt man har det. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine.


Symptomene forsvinner nesten umiddelbart når man beveger beina.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg