tirsdag 3. mars 2020

Symptomer bronkitt

Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelser er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim.


Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege.

Legen vil vurdere akutt bronkitt som mulig årsak til plagene dine ved å sammenligne dine symptomer med det typiske sykdomsbildet av tilstanden. Hun vil eventuelt lytte på lungene dine med stetoskop og inspisere munnhulen og svelget. Hovedoppgaven for legen er å utelukke andre tilstander som kan kreve behandling. Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp.


Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger.

Enkelte får piping i brystet og har feber. Hoste er det vanligste symptomet på akutt bronkitt. I begynnelsen er hosten gjerne tørr og irriterende, men i løpet av noen dager er det vanlig å få en tiltakende og vedvarende slimhoste. Sårhet i brystet bak brystbenet er også vanlig. Noen får også hodepine eller feber.


Tungpustethet og tretthet er vanlige symptomer på bronkitt. En tilbakevendende hoste er et vanlig symptom på bronkitt. Brune slim kan være et tegn på kronisk bronkitt. Leger diagnostisere bronkitt hos voksne ved å evaluere pasientens symptomer og lytte til deres brystet med et stetoskop.


Personer som lider med bronkitt kan oppleve. Her er de tre vanligste årsakene til smerter og surkling i bryst og lunger: 1. Som regel vil bronkitt gå over av seg selv. Symptomer : Mild feber, vedvarende irritasjonshoste, hosting om natten, pipelyder fra lungene og mer slimproduksjon, sårhet i brystet. Akutt bronkitt forårsakes oftest av infeksjoner med virus.


Bakterielle infeksjoner er sjeldnere. Hoste, av og til med slim, er det mest fremtredende symptomet.

Tilstanden går vanligvis over uten behandling, kun unntaksvis er det grunn til å behandle med antibiotika. Bronkitt skyldes som regel virus. Barnet kan være tungpustet og ha sårhet i brystet som forverres av hosten. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Alle andre () vil ikke ha nytte av antibiotika fordi bronkitten skyldes virus. Antibiotika er altså ikke noe legen gir fordi han synes pasienten nå har slitt lenge nok, eller er syk nok. Med kronisk bronkitt mener man bronkitt som plager pasienten mer enn av årets måneder og har gjort så de siste to årene.


Kronisk bronkitt , som i de fleste tilfeller rammer bybeboere fra områder med sterk partikkelluftforurensing eller høy andel tobakksrøykere, blir klinisk definert som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt fra lungene) minst tre måneder. Kroniske bronkitt symptomer gjentar seg hyppig, ofte flere ganger i året. Det vanligste symptomet er hoste natt og dag. Mange opplever at plagene ikke helt gir seg.


Pasienten må ofte ha flere antibiotikakurer på rad. I kroniske tilfeller er det ofte den samme betennelsen som blir dempet av antibiotika, men overlever i slimet og florer hver gang antibiotikakuren er over. Gi barnet rikelig med drikke – bare litt om gangen, men ofte. Gi eventuelt febernedsettende etter behov.


Både bronkitt og bronkiolitt går oftest over i løpet av en ukes tid. Når bør jeg kontakte lege? Hvis et barn under ett år hoster pipende og puster anstrengt, kontakt lege med en gang. Hvis du ser blåfarging av huden, ring 1-1-straks.


Det kan være forårsaket av virus eller bakterier, men kan også være immunsystemets respons på andre skadelige stoffer. Lær hvordan du kan kontrollere symptomer på bronkitt ! Hvis det er alvorlige symptomer og man er i tvil om diagnosen må man alltid ta kontakt med lege for vurdering. Kronisk bronkitt defineres som slimproduserende og langvarig hoste de fleste dagene i måneden, tre måneder i løpet av året i to påfølgende år, uten at det er påvist annen underliggende sykdom som forklarer.


Diagnosen har litt forskjellig betydning avhengig av om man er barn eller voksen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg