fredag 14. august 2020

Spiseforstyrelser

Spiseforstyrelser

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten. En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn. Foreldrehjelpen er et gruppebasert program for foreldre til barn med spiseforstyrrelser.


Spiseforstyrelser

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse er de mest vanlige. De mest kjente spiseforstyrrelsene er anoreksi (Anorexsia Nervosa) og bulimi (Bulimia Nervosa). Man kjenner til at spiseforstyrrelser har eksistert i mange hundre år, og i forskjellige kulturer. Barn, foreldre og andre pårørende – pakkeforløp for psykisk helse og rus.


Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår.


Pasienter med spiseforstyrrelser som har en stabil somatisk tilstand og mindre alvorlig undervekt, bør behandles poliklinisk. Kjenner du deg igjen i noen av disse symptomene bør du oppsøke lege. Legen din vil kunne henvise deg til helsepersonell som spesialiserer seg på behandling av spiseforstyrrelser.


Det kan hjelpe å ta med seg en forelder eller en venn. Forskning viser at sjansene for å bli frisk er større ved tidlig behandling. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade arbejder både for mennesker berørt af en spiseforstyrrelse eller selvskade og for deres pårørende.


Ved anoreksi er det økt forekomst av depresjon og angst (bl.a. generalisert angst, symptomer på tvangslidelse og sosial angst). Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. Dersom sykdommen ikke blir oppdaget tidlig, kan spiseforstyrrelser bli en svekkende og livstruende tilstand. Du fortjener hjelp like mye som alle andre.


Det er viktig å søke hjelp. En person som lider av spiseforstyrrelser prøver bevisst å undertrykke sin egen kropps følelser ved å kontrollere eller kjempe i mot kroppens naturlige impulser om matinntak. Spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser mottar henvisninger fra spesialisthelsetjenesten (DPS). DPS foretar vurdering av rett til behandling i spesialisthelsetjenesten og utfører basisutredning i henhold til pakkeforløp for psykisk helse - voksne.


Spiseforstyrelser

På denne siden vil du finne informasjon om behandlingstilbudet. Du vil også finne fakta om lidelsen samt en oversikt over hva vi kan tilby på det forebyggende området. Det rammer særlig jenter i tenårene og unge kvinner.


Bedre tjenestetilbud og mer åpenhet om spiseforstyrrelser har ført til at flere ber om hjelp. Antall gutter og menn med spiseforstyrrelser synes stigende. Innlevering i naturfag om spiseforstyrrelser.


Spiseforstyrelser

For få leger deltar i dagens norske utdanningsprogrammer. Svært mange pasienter med spiseforstyrrelser kan få god hjelp av fastleger med interesse og kunnskap om feltet. Spiseforstyrrelsesteamet ved Olympiatoppen jobber både med forebygging og behandling av spiseforstyrrelser , samt undervisning og opplæring av støtteapparat, foreldre, trenere og helsepersonell. Enhet spiseforstyrrelser har lokaler i 3. Følg skilting til Eog E2. Ved behov for heis, er denne like ved trappeoppgangen.


Heisen er låst, og du må ha assistanse fra avdelingen for å benytte den. Det anbefales at du varsler avdelingen om behovet før. Den første generasjonen av kognitiv terapi mot spiseforstyrrelser tok utgangspunkt i symptomene, som spisevegring, oppkast og overspising.


Resultatet ble CBT-E, som allerede er blitt tatt i bruk i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg