tirsdag 4. august 2020

Vaksineprogram barn

Alle barn og ungdommer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge får tilbud om vaksiner gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Premature barn født før uke anbefales en ekstra dose med vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B. Vaksinasjon av barn som skal flytte ut fra Norge. Barn som i første leveår skal ha lengre opphold i land med høyere forekomst av infeksjonssykdommer, kan begynne vaksinasjon tidligere enn vanlig og få dosene med kortere intervall for å rekke to eller tre doser DTP-IPV-Hib-Hep B-vaksine og pneumokokkvaksine før avreise.


Vaksineprogram barn

Les mer om vaksiner for både barn og voksne, bivirkninger og vaksinetjenesten. Vaksiner beskytter mot smittsomme sykdommer. Rotavirus gir omgangssyke med feber, diaré og oppkast. Særlig små barn kan bli alvorlig syke på grunn av væskemangel.


Etter innføring av rotavirusvaksine har det vært en betydelig nedgang i antall tilfeller av sykdommen hos barn under fem år. I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud. Apostillestempel kan fås hos Fylkesmannen. Myndighetene krever bevis på at du er vaksinert mot gulfeber, men bare dersom du ankommer fra et land med risiko for gulfeber.


Vaksineprogram barn

Barn med mor eller far fra land med høy forekomst av tuberkulose anbefales vaksinert på helsestasjon ved ukers alder. Risiko for malaria i dette. Oppfriskningsvaksinasjon. Ikke alle vaksiner du får som barn , gir beskyttelse livet ut. Det anbefales oppfriskning av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert 10.


Vellykket vaksineprogram for barn (VG Nett) To år etter innføringen av vaksine mot pneumokokksykdommer for små barn , viser resultatet en sterk nedgang denne type alvorlige sykdomstilfeller. Hver dag dør omlag 14. Eller om hvordan du kan redusere risikoen for turistdiarè og jetlag?


Vet du hva du bør tenke på dersom du har diabetes og skal reise langt? Eller at risikoen for seksuelt overførbare sykdommer øker når du er på reise? Nye vaksineringsteknologier gjør også at man kan vaksinere på ulik måte for ulike patogener, og man kan dermed introdusere langt flere vaksiner enn i dag.


Med flere ulike administreringsplattformer kan vi utvikle vaksineprogram for fisken som for barn. Men det vil kreve at vi gjør det over ti akkurat som på barn. De fleste barn blir vaksinert og er med i det offentlige vaksinasjonsprogrammet vi har Norge.


Men ikke alle vaksinene varer livet ut, og må oppfriskes, også etter at vi har blitt voksne. Men betyr det at voksne er potensielle farer for små barn som ennå ikke har fått vaksinene de skal ha? Han legger til at dersom noen få barn unnlater å ta vaksine, går det stort sett bra.


Hvis mer enn 5-prosent av alle barn ikke blir vaksinert, vil imidlertid sykdommer som er nesten utryddet i dag kunne blomstre opp igjen, sier han. Meslinger er et eksempel på en slik sykdom. Det norske vaksineprogrammet er et tilbud til alle barn.


Bakgrunnen for at vi har fått et vaksineprogram er ønsket om å beskytte barn mot alvorlige smittsomme sykdommer. Barn med astma og allergi kan og bør vaksineres på lik linje med andre barn. I USA er det obligatoriske vaksineprogram for barn som skal gå på offentlige skoler. Bortsett i delstatene Mississippi og West Virginia kan man få dispensasjon fra disse av religiøse årsaker, men reglene håndheves forskjellig.


I tillegg til vaksinasjonsprogram for barn kommer vaksiner mot sesonginfluensa som normalt tilbys risikogrupper og helsepersonell. Mange tar også ekstra vaksiner før de reiser til land hvor det kan være stor utbredelse av sykdommer som ikke anses som en trussel i landet man bor i. Okei, info om hardware i pcen kunne jo vært fint å fått vite, gjerne et bilde av feilen, og forklar slik at vi slipper og lese med ordbok! Og selv om korte funka i en maskin så er det ikke sikkert at den andre maskinen vil ta korte, dette kan være så mangt, alt i fra Power supplyen, om kortet har. Yvonne Kerlefsen sier det er viktig at barn er ute i skog og mark, men at foreldre bør lære dem om flåtten. I forbindelse med et stort skandinavisk forskningsprosjekt på flått og flåttbårne sykdommer har Flåttsenteret laget undervisningsmateriell rettet mot skolebarn (e-læringskurs, quiz, kahoot, flått-dans).


Vaksineprogram barn

Formålet er forebygging.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg