fredag 28. august 2020

Symptomer på hypotyreose

Subklinisk hypotyreose – også kalt latent hypotyreose eller mild hypotyreose - er en tilstand hvor stoffskifteprøvene ligger på grensen til for lavt, uten at personen har tydelige symptomer eller plager forenlig med lavt stoffskifte. Større barn og tenåringer har ofte samme symptom som voksne, men de kan oppleve at de ikke vokser normalt, at deres permanente tenner ikke utvikler seg riktig, forsinket pubertet og nedsatt mental utvikling. LES OGSÅ: Diabetes kan ha symptomer som ligner på stoffskifte-sykdom.


Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Uforventet vektøkning er et annet karakteristisk symptom på lavt stoffskifte.

Dette skyldes ikke bare at hypotyreose fører til at man kjenner seg sliten og utmattet – og dermed beveger seg mindre – men også det faktumet at lave nivåer av skjoldbruskhormoner fører til at kroppen ber lever, muskler og fettvev om å holde på kaloriene. Kontroller også nivået av vitaminene D og Bi kroppen, da personer med hypotyreose ofte har mangel på disse vitaminene. De vanligste årsakene til hypotyreose er ifølge Nordstrand en kronisk autoimmun tyreoiditt.


Dette er en kronisk betennelse i skjoldkjertelen, som skyldes at immunsystemet angriper eget vev. Dessverre er detlett å gå glipp av tegn på hypotyreose. Vær oppmerksom på følgende tegn på hypotyreose : Svakhet og hårtap.


Hypotyreose kan føre til ulike typer problemer knyttet til håret ditt. Hva er den beste behandlingen på hypotyreose ?

De mange måtene som denne sykdommen manifesterer seg dukker ikke alltid opp samtidig, og det er derfor medisinsk diagnose må stole direkte på laboratorietester. Kvinner som er under bør konsultere en spesialist for å identifisere det aktuelle handlingsforløpet i henhold til sine symptomer. Fritt Tog T3: På et tidspunkt omdannes Ttil Ti mange av kroppens vev, først og fremst i nyrene og leveren. Fritt T(FT3) kan først da nå inn i cellene for å utøve sin metabolske effekt. I tillegg omdannes en del (ca. ) av thyroideahormonet Ttil aktivt Tved hjelp av bakterier i mage og tarm.


Det er viktig å være oppmerksom på symptomer hos barn – for eksempel om man ser dårlig vekst i ung alder eller rask vektoppgang, dårlig konsentrasjon og læreevne. Tilstanden kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen. Det er også viktig med hyppigere oppfølging hos barn med stoffskiftesykdom enn voksne, påpeker Hammerstad.


Her har vi samlet noen vanlige symptomer mange stoffskiftepasienter fremdeles har selv om de får behandling og prøvene er fine. Det vanligste er tynt hår, flisete tupper, hårtap og tørrhet. Rådene vi gir her er basert både på forskning, anbefalinger fra RELIS og Helsebiblioteket samt pasienterfaringer.


Ved symptomer på tyreotoksisk krise (uttalt takykardi, hyperpyreksi, dehydrering, feber, angst og voldsom rastløshet) skal pasienten umiddelbart innlegges i sykehus. Ved lang transporttid startes rehydrerende behandling med natriumklorid intravenøst. Oppfølging ved fastlege. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Sykdommen kan gi en rekke ulike ubehag.


Generelt går reaksjoner i kroppen sakte når stoffskiftet er lavt.

I mange tilfeller vil ikke struma gi andre symptomer enn hevelse på halsen. Symptomer ved struma. De fleste tilfellene er smertefrie, men en betent skjoldbruskkjertel kan være smertefull. En forstørret skjoldkjertel (struma) synes som en klump foran på halsen.


Klumpen kan være jevn eller ujevn, og overflaten kan kjennes knudrete eller glatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg