torsdag 4. februar 2021

Urinsyre i blodet

Urinsyregikt, også kalt podagra, forårsaker sterke smerter og hevelse i utsatte ledd. Tilstanden er forårsaket av for mye urinsyre (urat) i blodet. Urinsyre dannes i kroppen når du fordøyer visse matvarer og er vanligvis ufarlig. Hos noen hoper urinsyren seg opp i blodet og danner krystaller i visse ledd.


Får du disse symptomene er det viktig å oppsøke hjelp selv om smertene forsvinner. Oppsamlingen av urinsyre som forårsaker podagra kan fortsatt skade leddene etter at symptomene går over.

Diagnostisering av urinsyregikt. Hos de aller fleste finner man økt mengde urinsyre i blodet ved en vanlig blodprøve. Dette gjøres vanligvis hos revmatolog, men ved typiske anfall stilles diagnosen også uten prøve fra leddvæsken, opplyser Norsk revmatikerforbund. Når mengden urinsyre i kroppen øker, kan det utskilles urinsyrekrystaller i leddene, og det oppstår akutt betennelse i leddene. Men forhøyet innhold av urinsyre i blodet behøver ikke nødvendigvis å føre til urinsyregikt.


Urinsyre er opprettet som menneskekroppen bryter ned purin, en naturlig substans som finnes i en rekke næringsmidler og drikkevarer. Under normale omstendigheter, oppløser urinsyre i blodet , som bærer det til nyrene, hvor den er behandlet, og til slutt fjernet fra kroppen i urinen. Påvisning av for høyt nivå av urinsyre i blodet og urinsyrekrystaller ved mikroskopisk undersøkelse av leddvæske er typiske undersøkelsesfunn.

Forhøyet urinsyre i blodet gir ikke plager før det dannes urinsyrekrystaller, oftest i ledd. Akutt urinsyregiktanfall. Kroppen har ingen evne til å bryte ned urinsyre , men skiller det hovedsakelig ut via nyrene.


Et restriktivt kosthold med lavt inntak av puriner vil ikke gi tilstrekkelig reduksjon av urinsyre i blodet til å forhindre nye anfall, men med tillegg av legemidler og andre livsstilsendringer er det mulig å oppnå en ekstra urinsyresenkende effekt. Denne velsmakende grønnsaken gjør underverker for hvilken som helst oppskrift, og fungerer for å rense blodet slik at du kan redusere og bekjempe urinsyre naturlig. Den renser ikke bare blodet , men den kan også fungere som en detox for å hjelpe deg å gå ned i vekt. Så hvis du vil ha den største fordelen av den, prøv å kok den i vann. Vanligvis er det en balanse mellom produksjon og utskillelse av urinsyre fra kroppen.


Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blodet. Dette skyldes som regel at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt, men det kan også være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre. Dette gir betennelse med smerter, hevelse og varme. Urinsyregikt skyldes opphopning av urinsyre og utfelling av urinsyrekrystaller i ledd.


Det er som oftest stortåleddet som rammes, og sykdommen kalles da podagra eller Kaptein Voms sykdom. Les mer hos Apotek 1. Urinsyrenivåer avgjøres i stor grad av ikke-påvirkelige faktorer, som utskillelse i nyrene. Påvirkelige faktorer, som kostholdet, påvirker nivået i mindre grad.


Som regel vil medikamentell behandling være viktigst for å redusere patologisk høye nivåer av urinsyre , men kosthold og andre livsstilsfaktorer er viktige supplement.

Ved vedvarende overskudd av urinsyre kan urinsyre -krystaller avleires som tofi under huden og danner knuter. Disse finnes oftest omkring stortærne, over ørebruskene og ved albuespissen. Urinsyre er et nedbrytningsstoff av puriner (fra mat) som dannes finnes i blodet hos alle mennesker.


Hos pasienter med urinsyregikt er nivået av urinsyre høyere enn det som er oppløselig i blodet , og dermed felles det ut i form av krystaller i ledd og bløtvev. Selv om det er sammenheng mellom hvor mye urinsyre et individ har i blodet og risikoen for urinsyregikt, er det relativt få pasienter med høye nivåer som merker urinsyregiktplager. Det kreves dermed tilleggsfaktorer for å kunne forklare hvorfor sykdomstilstanden utvikles. Det er imidlertid liten kunnskap om hvilke faktorer det er snakk om. Sykdommen er sterkt knyttet til det man kaller metabolsk syndrom, dvs.


Forhøyede verdier av urinsyre ses oftere hos personer med hjerte-kar-sykdom, nyresykdom og høyt. Når stoffer fra kjøtt, egg og fisk omsettes i kroppen, dannes det urinsyre. Hvis du har en feil i stoffskiftet, kan urinsyreinnholdet i blodet bli for høyt. Da felles det ut urinsyrekrystaller i leddene, noe som gir smerter.


Både medisiner og kostholdstiltak reduserer mengden urinsyre i blodet og kan dermed hindre anfall, skriver ernæringsfyiolog Hanna Hånes. I studien har de behandlet over 2pasienter med urinsyregikt. Alle pasientene hadde nylig hatt et anfall hvor de hadde for høye nivåer av urinsyre i blodet.


Målet med behandlingen var å senke urinsyrenivået slik at risikoen for nye anfall praktisk talt forsvant.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg